Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duszek.

Smalt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio w mojej szkolę jest moda na tego całego duszka,czyl.dociskanie kogoś do ściany i tracenie przytomności,i teraz nasuwa się moje pytanie,czy to zagraża życiu jeśli moi koledzy się tak bawią ?

random.jpg

Opublikowano

Skoro tracą przytomność, to mogą jej już przecież nie odzyskać. Widziałem na oczy 2 lata temu, zrobili w szkole gościowy duszka, zjechał po ścianie jak martwy...napieprzali go żeby się obudził...

Opublikowano

Nigdy o tym nie słyszałem. To chyba dość niebezpieczna metoda wywinięcia się z lekcji xD

Opublikowano

Ostatnio w mojej szkolę jest moda na tego całego duszka,czyl.dociskanie kogoś do ściany i tracenie przytomności,i teraz nasuwa się moje pytanie,czy to zagraża życiu jeśli moi koledzy się tak bawią ?

Zagraża .. nie polecam.

Opublikowano

Gdybym takich ludzi zobaczył to od razu po ryju by dostali, przecież to zagraża życiu, ktoś po tym może nie wrócić, straci przytomność * np ludzie otyli , i mogą nie wrócić.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Zrobilem to 2 czy 3 razy

zapewne jesli tak robisz pare razy w tyg/mies to cos Ci sie chyba moze stac

nie wiem zaniki pamieci/niedotlenienie czy tez nie obudzisz sie juz

ale jak zrobisz to raz czy dwa razy to mysle ze prawdopodobienstwo

ze cos Ci sie stanie ma maly %

My robilismy tak ze:

kucales oddychales szybko glebokie wdechy i wydechy

przez 30-60sec.

nagle szybko wstawales nabiegales max powietrza

osoba z tylu lapala Cie za klatke piersiowa i lekko sciskala cos jak ma

StoneKnight w sygnie ^^

pierwsze 10 sec myslisz nic sie nie stalo

nagle sie budzisz na ziemi myslisz jak bys spal w lozku cala noc

i nie wiesz co sie dzieje niby miales bys w domu a tu nagle kumple wokol Ciebie

i nie ogarniasz pozniej 5-15 min rozkmine masz co sie stalo jak Ci kumple nie chca powiedziec

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś Aion Online 55 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

teraz jakoś nie ma na nic czasu

Opublikowano

Gdybym takich ludzi zobaczył to od razu po ryju by dostali, przecież to zagraża życiu, ktoś po tym może nie wrócić, straci przytomność * np ludzie otyli , i mogą nie wrócić.

Nawet byś nie zwrócił uwagi, co wy gadacie o nie dotlenieniu jak to działa wręcz przeciwnie nadtlenienie. Wstawiłem linka sobie przeczytajcie opracowanie naukowe a nie pierdolicie bajki jak andersen...

Up minimalne ryzyko wylewu u osób chorych i można sobie też nieźle mordę pobijać jak cię koledzy nie złapią :D

Opublikowano

Im młodszy rocznik tym głupsi. Naprawdę. Sry to nie głupota. To się nazywa POJEBANIE MÓZGOWE..

To zagraża zdrowiu, życiu, psychice etc...

Opublikowano

coza zjeby... przeciez jak on sie nie bedzie budzic to moga w jego mozgu nieodwracalne zmiany zajsc i moze stracic cala pamiec albo nawet nie umieć mówic -.-

NO PAIN

NO GAIN

Opublikowano

Taka zabawa z mózgiem nie jest najlepszym pomysłem. Skoro można stracić przytomność to mówi to samo za siebie - nie najzdrowsze

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ta kurwa lepiej sobie walnąć ścieżkę z fety albo here w żyłe zajebać...

Osoby które piszą że to jest chore i pojebane to się poprostu tego boją, też się boje a jakoś kilka razy robiłem i żyje... Więc bez dowodów to wasze opinie można o kąt dupy rozjebać...

Opublikowano

@up

To że żyjesz o niczym nie świadczy. Problemy mogą być po jakimś czasie. Zawroty głowy itp. Może także nic się nie stać. To zależy od człowieka.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ta ilu ludzi tyle opinii, według mnie jest to nie szkodliwe dla osób zdrowych. Można raz spróbować dla ciekawości, bo jak każdy wie co za dużo to nie zdrowo ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Gdyby ktoś jeszcze przeglądał ten temat:

Mój kolega zaczął robić "duszki" tydzień temu i robił tak z 5 dziennie, 4 dni temu zrobił 15, a 3 dni temu 20 po tych doświadczeniach zaczęło mu rozsadzać głowę, na jednym z "duszków" dostał 10 sekundowej padaczki, wymiotował i zaprzestał, teraz leży z 40 stopniową gorączką... Pedagog szkolnym się tym zainteresował i mało brakowało a na komisariacie by skończył, gdyby nie fakt, że poddawał się temu dobrowolnie. Ja szczerze nigdy tego nie robiłem bo miałem szmer. Istnieje wiele sposobów na wprowadzenie w taki stan: dociskanie 2 żył szyjnych, od tyłu ściskanie albo w moim wypadku dociskanie klatki piersiowej, mostku od przodu bezpośrednio dociskając serce, które przez parę sekund przestaje bić. Tlen nie dociera do mózgu i się traci przytomność na 5-15sek, jeżeli ktoś jest długo w takim stanie może się nie obudzić, albo za 5-8 lat mogą wystąpić skutki: takie jak padaczka, a wszystko to tyczy się mózgu więc też paraliż od szyi w dół, roślinka albo wózek... Człowiek, który zrobił "duszka" powinien udać się na badania głowy.

Cytat z innego forum:

"Hiperwentylacja doprowadza do wydalania większej ilości CO2, czyli powoduje hiperkapnię, a to daje zwiększone pH krwi i w efekcie skurcz naczyń (min. mózgowych). Kucanie i szybka pionizacja = zmniejszenie dopływu krwi do mózgu (wpływ grawitacji). W warunkach normalnych przeciwdziała temu tzw. odruch współczulny, polegający na zwężeniu tętnic obwodowych i przyspieszeniu akcji serca, co zwiększałoby dopływ krwi do mózgu, ale dmuchanie w kciuk albo dociśnięcie mostka, czyli zwiększenie ciśnienie wewnątrzbrzusznego (próba Valsalvy) blokuje powrót żylny krwi do serca, co zmniejsza pojemność oraz objętość minutową serca. Efektem w/w jest omdlenie."

"Trudno tak naprawdę przewidzieć, jakie będą realne konsekwencje tych działań. Jeśli nie dojdzie do zahamowania czynności węzła zatokowo-przedsionkowego przez nerw błędny, to najprawdopodobniej tego typu omdlenie nie będzie przyczyną poważnych zmian metabolicznych. Jeśli z jakiegoś powodu doszłoby do takiego zahamowania, to sporadycznym i najniebezpieczniejszym powikłaniem może być... asystolia. ;] Oczywiście dochodzi jeszcze kwestia możliwego urazu (w tym urazu głowy) w trakcie upadku, no ale zakładam, że dla ludzi, którzy preferują tego typu "rozrywki", to nie jest niedogodność, a wręcz dodatkowy atut (w końcu ileż radości sprawia usłyszenie tego łomotu zwalającego się ciała)."

Opublikowano

Nie, wszystko jest bezpieczne. Duszka zawsze dla zabawy robię ze znajomymi od jakiś 3 lat, nigdy jeszcze nie miałem efektów ubocznych.

Polecam i pozdrawiam.

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...